TENGENENGE

Tengenenge beeldhouwkunst uit Zimbabwe

Tengenenge is een kunstenaarsdorpje in Zimbabwe, Afrika. Het dorpje ligt zo'n 150 km, ten noorden van de hoofdstad Harare, waarvan de laatste 7 kilometer zandweg is. Er wonen en werken circa 50 beeldhouwers van verschillende nationaliteiten met hun gezinnen. Tengenenge ligt tegen de "Great Dyke", dit is de bergrug waar de serpentijnsteen vandaan komt; uit deze steensoort hakken de kunstenaars hun beelden.

Mega Gallery is sedert 1989 betrokken bij de ontwikkelingen in Tengenenge. In dit jaar organiseerde men in Wageningen de expositie "Beelden op de Berg". Ongeveer 120 beelden uit Zimbabwe werden tentoongesteld. Het was in deze tijd dat Mega Gallery Tom Blomefield, de oprichter van Tengenenge, ontmoete en hem behulpzaam kon zijn met het oprichten van een stichting hier in Nederland en andere te ontwikkelen plannen opzette en samen met Tom uitvoerde.

Als dank voor de Nederlandse ondersteuning van Mega heeft men in Tengenenge een Huis, opgetrokken uit klei met een dak van stro (rondavel) gebouwd waar de eigenaren van Mega konden verblijven bij hun bezoeken aan Tengenenge. Langs deze weg van vele bezoeken is een enorme hoeveelheid kennis vergaard over de kunstenaars van Tengenenge gedurende  de periode 1980-2005. Ook nu wordt waar mogelijk de kennis geupdated alhoewel een aantal van de bekendere kunstenaars of overleden is danwel Tengenenge verlaten hebben.

tengpic1
tengpic6

Tom Blomefield

Tengenenge is gesticht in 1968 door Tom Blomefield, die er eerst een tabaksplantage had. Nadat de tabaksmarkt in elkaar zakte, is hij met een aantal werknemers begonnen met beeldhouwen. Met veel Succes. Veel werken van de kunstenaars van Tengenenge zijn over de hele wereld te zien. De beeldhouwkunst in Zimbabwe krijgt steeds meer bekendheid en er zijn reeds een aantal grote tentoonstellingen over de hele wereld gehouden. Op dit moment hebben de kunstenaars het voor afrikaanse begrippen redelijk goed. Tengenenge heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld door steun van de verschillende galeries in Europa en met hulp van de Nederlandse en Duitse ambassades in Harare.

tengpic3

Beeldhouwer Simon Kavanze aan het werk in Tengenenge

De beelden hebben elk hun eigen verhaal, mythe of betekenis. De beelden zijn vaak symbolisch bedoeld. Ze zijn allemaal gevormd vannuit de belevingswereld van de kunstenaar; de beeldhouwer ziet en betast de steen en krijgt dan een idee hoet het beeld eruit moet gaan zien

Dit beeld is gemaakt door December Mbonge. Het is getiteld "Hungry Family". De kunstenaar geeft hierbij d.m.v. de twee gaten in het midden aan dat het gaat om een familie e van vader, moeder en dertien kinderen die honger hebben als gevolg van de enorme droogt in Zimbabwe in 1993.

tengpic4

Titel "Hungry Family" Artiest: December Mbonge

Impressie van Tengenenge

Het geklop van hamers op serpentijnsteen en het gekakel van de kippen omlijsten mijn bezoek aan Tengenenge. Kinderen die met veel plezier spelen met dopjes en papiertjes. Moeders, die sadza koken op een houtvuurtje. Baby's die de hele dag dicht tegen hun moeders aan leven en gevoed worden wanneer en waar dat maar nodig is. Ik waan mij in een andere wereld. Een wereld waar tijd niet belangrijk lijkt, waar ik geen verplichtingen heb en waar alle mensen gewoon hun gangetje gaan. Waar de mensen zaken die zij belangrijk vinden in steen verwoorden. Vormen waar ik gewoon niet bij stilsta. Wezenlijke dingen, waar ik van vervreemd ben. Honderden en nog eens honderden beelden omringen mij en in eerste instantie overweldigen ze me. Het is te veel. Hier heb ik dagen voor nodig om ze stuk voor stuk te bekijken, om de betekenis te bevatten. Tengenenge is niet in een dag te bezichtigen. Zelfs na acht dagen heb ik nog het gevoel dat niet alles gezien heb of begrepen. Ik gun me geen tijd om al deze indrukken te verwerken. Tengenenge is een bijzonder stukje op deze aardbol, waar ik nog vaak hoop terug te keren en waarvan ik stiekum hoop, dat alle vernieuwingen eraan voorbij zullen gaan. 

Voor meer informatie over Tengenenge en haar beeldhouwers heeft Stichting Mega Gallery in 1994 een boek uitgegeven, gititeld: "Beeldhouwkunst uit Zimbabwe, Tengenenge". De auteur, D.H.J. Lammertink, heeft hierin onder meer de historie van de Shona kunst beschreven. Ook worden de culturele achtergronden en natuurlijk Tengenenge en haar bekendste beeldhouwers besproken. Dit boek is on line te bestellen door de titel aan te klikken.

 

tengpic5

Impressie van Tengenenge

TELEFOON

06 22494079

EMAIL

info@megagallery.nl

ADRES

Keetmolenweg 55
 6711PH Ede
Nederland

Over Mega Gallery

Mega Gallery promoot, ondersteunt en stelt Zimbabwaanse beeldhouwkunst ten toon.

Logo_Mega_Gallery